Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Óriási telihold a látóhatár felett
2013. június 26.
supermoon130623ladanyiweb.jpg,

Óriási telihold a látóhatár felett
Az év legnagyobb teliholdjának kelését figyelhettük meg vasárnap, amint vöröslő korongjával megjelent a horizont felett.
2013 legnagyobb látszólagos átmérőjű holdkorongja ragyogott a hétvége éjszakáinak egén: a földközelpontjában (perigeumban) levő égitest 14%-kal nagyobb és 30%-kal fényesebb volt az év többi teliholdjánál. A média előszeretettel használja a jelenségre a „szuperhold” kifejezést.
 
Mivel égi kísérőnk ellipszispályán kering bolygónk körül, ezért közelebb és távolabb is kerülhet hozzánk. A két állapot között hozzávetőleg 50.000 km különbség van. A legközelebbi helyzetben mind a fényessége, mind az átmérője jóval nagyobb a pálya többi pontjáénál. Szabad szemmel a horizont közelében még nagyobbnak tűnik a Hold, ugyanis, ha szemünknek van mihez hasonlítania, optikai csalódásként még kiterjedtebbnek látszik. Az égitest kissé lapult, szögletes alakja és vöröses színe a légkör hatásának köszönhető.
 
A mellékelt sorozatfelvétel holdkelte fázisait mutatja a veszprémfajszi kálvária kulisszájával. A 800mm fókusztávolsággal készült kép a helyszín előzetes kiszámításával készült.
 
A fotó készítőjeként azt mondhatom, hogy „Nagyon kellemes élmény volt a hidegfront utáni friss nyári éjszakában átélni ezt a páratlan égi eseményt. A település felett a Balaton irányában kelő Hold impozáns látványt mutatott mind vizuálisan, mind fotografikusan. Az ilyen, természetben átélt pillanatok minden munkát meghálálnak, amit az ember csillagászatba, asztrofotózásba fektetett be.”
 
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook