Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Színes őszi éjszakák
2013. november 24.
autumn131026ladanyi1400pxconst.jpg,

Színes őszi éjszakák
A színes ruhát öltött természet és az ősz jellegzetes konstellációinak harmóniája jelenik meg a Bakony vonulatai közt készült asztrofotók formájában.
A Városlőd mellett emelkedő Szamár-hegy kevésbé ismert, de csodálatos körpanorámával rendelkező helyszín; a Kab-hegytől kezdve a Kőris-hegyig sorakoznak egymás után középhegységünk jeles csúcsai, míg a távolban a Somló sziluettje tűnik fel.  Az alábbi felvételen az Orion (Kaszás) látszik éppen felkelni, a Gemini (Ikrek) és a fényesen ragyogó Jupiter társaságában. Októberben az éjszaka közepén magasan jár már az Auriga (Szekeres) és a Taurus (Bika) csillagkép a Plejádok égi ékszerdobozával együtt.

A halszemoptika nyújtotta perspektíva igazán térszerű élmény kínál: a Farkasgyepű melletti színesbe borult erdő feletti égrészben a Tejút egy kis szeletkéje tűnik fel.

Az ősz folyamán gyakori ködképződés a sajátos hangulatot kölcsönözhet egy képnek; a mellékelt felvételen a veszprémi vár tornyai nyúlnak a Séd völgyében megült köd fölé, melyet a reggeli napfény színei festenek meg.

A Vénusz bolygó október 31-én került dichotómiába - azaz 50 százalékos megvilágítottságú fázisba – majd november elsején érte el a Naptól való legnagyobb keleti kitérését. Ezt az alkalmat figyeli a szemlélő a Döbrönte határában fekvő Szarvaskő várának kulisszája mellől.
 
forest131026ladanyiweb.jpg,

Színes őszi éjszakák
veszprem131022ladanyiweb.jpg,

Színes őszi éjszakák
szarvasko131031ladanyiweb.jpg,

Színes őszi éjszakák
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook