Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Dalmácia ege alatt
2015. július 25.
vir150720ladanyiweb.jpg,

Dalmácia ege alatt
A mediterrán éjszakák hangulatához ez alkalommal a Hold, a bolygók és a Tejút világának látványa is hozzá tartozott.
 
A nyári turistaáradat kellős közepén nehéz magányra lelni, és még nagyobb kihívás fényszennyezéstől távoli, sötét eget találni. Ez a két feltétel sikerült a mellékelt kép készítésének idején Vir szigetén, ahol egy horgonyzó vitorlás felett bontakozott ki a Tejút folyama. A hajó árbóca a Skorpió legényesebb csillagára, az Antaresre mutat, amelytől jobbra a Szatrunusz fénylik. A háttérben a 15 kilométer távolságban levő szigeten fekvő, Sestrunj település közvilágítása pislákol.

Július 18-a piros betűs nap volt az év csillagászati jelenségeinek kalendáriumában, ugyanis három fényes égitest látszott egymás közvetlen közelségében. A vörösbe hajló színű, vékony holdsarlótól 3,4 fokra keletre a Vénusz, míg 5 fokra északra a Jupiter mutatkozott. Az Adriai-tenger feletti égi triumvirátusban éppen egy édesanya a két kislányával együtt osztozott.
 
Az észak-dalmát kisváros, Nin, kellemes atmoszférát áraszt a langyos nyári estéken. A panorámakép jobb oldalán a Szent Anzelm templom tornya magasodik, miközben, a hajdan a Magyar Királysághoz tartozó falakat fentről, a négy napos korú, hamuszürke fénnyel kiegészült Hold vigyázza.
 
 
 
 
zaton150718ladanyiweb.jpg,

Dalmácia ege alatt
nin150720ladanyiweb.jpg,

Dalmácia ege alatt
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook