Feliratkozás: asztrotajkep.hu | Aktuális
Dél Keresztje a látóhatár felett
2015. október 10.
ambassador150914ladanyiweb.jpg,

Dél Keresztje a látóhatár felett
Az északi féltekéről láthatatlan csillagképek fedik fel magukat a legtávolabbi kontinens, Ausztrália egén.
 
A szigetország fővárosától, Canberrától délnyugatra fekvő Namadgi Nemzeti Park a déli szélesség 35. fokán fekszik, ahonnan – földrajzi helyzetéből fakadóan - az égbolt déli pólusának környezete kiválóan megfigyelhető.  Meglepő volt, hogy a légvonalban húsz kilométerre fekvő nagyváros fényszennyezése alig zavarta az égbolt sötétjét. A szeptemberben tavaszi köntöst öltő táj, és a jellegzetesen lekerekített gránitsziklák felett drámaian érvényesültek az égi látványosságok, amelyet hazánk ausztráliai nagykövete mutat számunkra a mellékelt képen.
 
Mivel Sarkcsillaggal csak az északi félteke rendelkezik, a túloldal számára – a tájékozódás megkönnyítése céljából - a Dél Keresztjének hosszabbik tengelye jelöli ki a déli irányt. A négy fényes csillagból álló alakzat kicsi, de könnyen felismerhető, jellegzetes formáció! Közvetlen szomszédságában a Tejút egy sötét területe, a Szeneszsák-köd, és a horizont felett vöröslő Carina-köd látható. Csillagvárosunk két kísérő galaxisa, a Kis- és a Nagy Magellán-felhők szabad szemmel figyelve valóban kis felhőpamacsként hatnak az égen, amelyek közül, a felvételen az utóbbi fénylik a nemzeti park fáinak sziluettje felett.
 
Canberrában, a központi helyen fekvő, Brit Nemzetközösség Természettudományi Múzeumában szeptember folyamán asztrotájkép kiállításom nyílt, amely Magyarország éjszakai arcát mutatta be. Dr. Gruber Attila nagykövet beszámolója szerint, "Az izgalmasan berendezett kiállításon több kontinens nagykövetei csodálták a képeket. Még napokkal később is sokan emlegették a különböző diplomáciai rendezvényeken a kiállítás és előadások sikerét, fotói nagyszerűségét! Ladányi Tamás előadásaival, kiállításával jelentősen öregbítette Magyarország jó hírét a Föld tőlünk legtávolabbi kontinensén: Ausztráliában." A mellékelt képen, baloldalon, a nagykövet, középen szerény személyem, míg jobb oldalon Dr. Malcolm Beazley, Ausztrál Nemzeti Oktatási Múzeum igazgatója látható.
 
 
 
 
ambassador150914ladanyitxthun.jpg,

Dél Keresztje a látóhatár felett
exhibition1150918ladanyiweb.jpg,

Dél Keresztje a látóhatár felett
« vissza
Twan
National Geographic
Hama
naturArt
Hírlevél
Adja meg email címét:
facebook