2023. június 15.

Konferencia és kiállítás a VEB2023 programsorozat keretében.

A Magyar Fotográfia Napja alkalmából megrendezésre kerülő konferencia és fotókiállítás.
 
Összeköti a professzionális és művészi fotográfusokat az iskolákkal, fotográfia iránt érdeklődőkkel, nagyközönséggel. A konferencia tematikájában történeti, természetfotó, asztrotájkép és asztrofotó kerül bemutatásra, míg a kiállítás témája Veszprém városának építészeti és csillagászati relációjú prezentálása.
 
 
Időpont: augusztus 26-án 10 és 16 óra között
 
A kiállítás időtartama: augusztus 22-től szeptember 6-áig (hétfőtől szombatig 8 és 18 óra között)
 
A tervezett program:
 

10:00 – 10:15 Ünnepélyes köszöntő a vendéglátó részéről

10:15 – 11:00 Ladányi Tamás: Veszprém felett az ég

11:00 – 12:00 Novák László: Szenvedélyem a madárfotózás avagy a kék vércsék nyomában

12:00 – 13:00 Ebédszünet

13:00 – 14:00 Fényes Lóránd: Mély-ég fotózás a Balaton partjától Afrikáig

14:00 – 15:00 Mátyus Károly: Veszprém fotótörténeti vonatkozásai

15:00 – 16:00 Műhelyfoglalkozás (gyakorlati, technikai bemutató)

A rendezvény szakmai támogatója: Fotoplus Kft

Lehetőség nyílik kipróbálni a vezető gyártók zászlóshajóit:

Nikon Z9, Nikon Z8, Nikon Z6 II, Canon EOS R6 II, Canon EOS R5, Sony Alpha 7IV, Sony Alpha 7R5, Sony Alpha A1, Fujifilm GFX50S, Panasonic Lumix S5 II, stb...

Tárlatvezetések: a kiállítás anyagának szakszerű megtekintése és értelmezése.

Vezeti: Ladányi Tamás

Augusztus 23. 17:00  – 18:00

Augusztus 30. 17:00  – 18:00

Szeptember 5. 13:30 – 14:30

Lehetőség nyílik tárlatvezetésre a meghirdetett napokon előre egyeztetett időpontokban.

A konferencián és a tárlatvezetéseken a részvétel ingyenes.

 

Érdeklődni a következő e-mail címen és telefonszámon lehet:

E-mail: tom.ladanyi@gmail.com

Telefon: +36-30-381-8923

 

„A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa  Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.”
 
A konferencia előadóinak bemutatása:
 

Ladányi Tamás: asztrofotográfus, tanár, amatőrcsillagász a „The World At Night” nemzetközi elit fotós szervezet tagja. Munkája, a csillagászati és földrajzi stílust ötvöző asztrotájképek művészi szintű készítése miatt kapott elismerést és széles körű nyilvánosságot. A legeredményesebb magyar asztrofotós, aki a NASA oldalán a nap csillagászati képével szerepelt. Számos kiállítást mutatott be mind belföldön, mind külföldön a Magyar Nemzeti Múzeumtól kezdve Ausztráliáig. A National Geographic és a Földgömb magazin munkatársa. Két önálló könyve jelent meg "Öt kontinens csillagai" és "Am Sternenpfad - Csillagösvényen" címmel. Ez év tavaszán Washingtonban a Smitsonian Nemzeti Természettudományi Múzeumban állították ki a Hargita feletti Tejutat ábrázoló képét. Veszprémről készített asztrotájképeivel és oktatási tapasztalatával kap helyet a projektben.

Novák László: az Év Természetfotósa díj háromszoros nyertese, az állatok, a növények és a tájfényképezés területe érdekli, amelyen belül madarakat szeret leginkább fényképezni. Képei bejárták a világot, legutóbb a természetfotózás Oscarjaként számon tartott Wildlife Photographer of the Year elnevezésű versenyen szerepelt eredményesen. A balatonalmádi illetőségű fotóművész legismertebb felvételét barátjával, a szegedi Kármán Balázzsal készítette egy jégmadárról - négy télen át. Gyakorlati tapasztalatát már a filmes érában megszerezte, de a digitális technika kiterjesztette számára a lehetőségeket. A kék vércse, hazánk ikonikus fészkelő madarának vándorútja bemutatásával kap szerepet a projektben.

Fényes Lóránd: asztrofotográfus, aki munkásságáért magyar képzőművészet kategóriában a Prima Primissima díj területi fokozatát kapta 2022-ben, amely mellett számos hazai (National Geographic hónap asztrofotója) és nemzetközi elismerés (Astronomy Photographer of the Year, ASA Astrophotography Competition) birtokosa. Képeit elsősorban a Balatonalmádiban épített magáncsillagvizsgálójából készíti. Fő érdeklődési területei a mély-ég objektumok (ködök, halmazok, galaxisok), amelyet 2018-tól kiegészített a levegőből való képek készítése; így szemléletét több perspektívából is a nagyközönség elé tudja tárni.

Mátyus Károly: veszprémi fotográfus, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének alelnöke, akinek vezetésével a Bakony Fotóklub Gizella díjban részesült, amely mellett a társaság 2007-ben és 2009-ben az év fotóművészeti alkotócsoportja, valamint a Veszprém Megyei Önkormányzat Pro Comitatu díjak büszke birtokosai. A klub elnyerte a magyarországi alkotóközösségnek adható legnagyobb elismerést, a Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjat is. Mátyus Károly 2006-ban alkotómunkájáért megkapta a MAFOSZ Diplomás Fotóművésze, közösségi munkájáért az ES-MAFOSZ címet. A mai világban is azt vallja, hogy legyünk emberközelben, legyen a figyelem középpontjában az ember: ezt akarja a fotóival is megörökíteni. A város fotótörténeti bemutatásával kap szerepet a projektben.