2023. november 30.

Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében konferencia, kiállítás, tárlatvezetések és előadások kerültek megrendezésre.

A projekt folyamán az volt a célom, hogy a várost egy innovatív, csillagászati perspektívában ismerje meg a közönség. A fókuszpont az Agórában, a Magyar Fotográfia Napján rendezett kiállítás és konferencia volt, ahol témában elismert fotográfusok mutatták be munkájukat. A találkozó köré felépített tárlatvezetéseken a Veszprém városa új megközelítésből került bemutatásra: a nappalról közismert nevezetességeket a Nappal, a Holddal, csillagokkal, égitestekkel, légköri jelenségekkel együtt mutattam be. A rendezvény arc poeticájához kapcsolódóan a témát prezentációk formájában mutattam be a város oktatási intézményeinek széles vertikumában (VSZC Táncsics Mihály Technikum, Pannon Egyetem, Veszprémi Középiskolai Kollégium). A város nemzetközi arculatát tovább erősítettem a "The World At Night" médiumainak kommunikációjában. 

A kommunikációs tervnek megfelelően a Napló, a VEOL, a Magyar Csillagászati Egyesület, a National Geographic volt partner a médiamegjelenésekben, és további partnerként működtünk együtt a MAFOSZ, Fotoplus és Veszprémi 7 Nap munkatársaival. A rendezvények előkészítésében, szervezésében és lebonyolításában a tervezett 5 fő létszámmal tudtam együtt dolgozni, amely érdemi támogatásnak bizonyult a lebonyolításban. A tervezett létszámon felül jóval nagyobb érdeklődés mutatkozott meg; különösen örvendetes volt, hogy a gyermekektől az idősebbekig, minden korosztályt megérintett a téma. Az önkéntes munka nélkül nem jöhetett volna létre a projekt; amelyben különösen hasznos volt a családtagjaim önzetlen támogatása. A programok folyamán sikerült megvalósítani az előzetesen tervezett 7 eseményt egy konferencia, 3 tárlatvezetés és 3 előadás formájában. A projekt fókuszpontjának a konferencia bizonyult, amely köré épült fel a többi esemény. Nemzetközi partnerként a "The World At Night" fotográfus szervezetet sikerült bevonni: a városról készített asztrotájképeket publikálták a honlapjukon, hivatkozva az EKF-re, mint partnerre. Továbbá a Facebook oldalukon is megjelent egy publikáció, hivatkozva a nemzetközi együttműködésre.

A projekt fenntartásaként a Pannon Fényképészkör Egyesület szervezésében a Pannon Egyetem Folyosó Galériájában volt október 26-a és november 5-e között volt megtekinthető a kiállítás. Utána következett a Veszprémi Középiskolai Kollégium meghívása, ahol advent időszakában, december 7-étől mutatkoztak be a képeim. A legszebb gondolat ez utóbbi helyszínen hangzott el egy önkéntes segítőtől, aki a képek láttán Robert Schumann gondolatait idézte: "Fényt küldeni az emberi szívek mélyébe, ez a művész hitvallása."

„A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa  Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.”